Un nou RCA în România, o nouă taxă confirmată oficial: cine trebuie să plătească

de: Andrei Tilimpea
11 07. 2023

Asigurarea RCA pentru trotinete nu este încă obligatorie în România, dar acest lucru urmează să se schimbe.

Conform avocatnet.ro, reprezentanții Ministerului Finanțelor au infirmat inițial existența unei astfel de inițiative, pentru ca după câteva zile să revină cu o adresă scrisă prin care este confirmat că există în lucru un proiect de lege care ar urma să instituie RCA pentru acest tip de vehicule.

Obligația în sine este prevăzută într-o directivă UE și va trebui transpusă și în legislația noastră până la finalul acestui an, însă măsura nu a fost încă pusă în dezbatere publică. Directiva (UE) 2021/2118 a modificat într-adevăr legislația europeană referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) și a introdus obligația acestor asigurări inclusiv în cazul trotinetelor sau bicicletelor electrice cu propulsie electrică.

Cu alte cuvinte, directiva extinde înțelesul noțiunii de ”vehicul”, adăugând acestei categorii și dispozitivele autopropulsate cu o masă mai mare de 25 de kilograme, capabile să se deplaseze cu o viteză de minimum 25 km pe oră. Astfel, trotinetele și bicicletele electrice sau cele prevăzute cu propulsie auxiliară vor intra sub incidența legislației care reglementează obligativitatea RCA. Statele membre ale UE, deci inclusiv România, trebuie să transpună prevederile acestei directive europene până la data de 23 decembrie 2023, arată sursa citată.

E bine de precizat că ASF nu poate avea inițiative legislative, dar poate solicita Ministerului în subordinea căruia se află să inițieze anumite modificări ale normelor aflate în vigoare.

O decizie obligatorie

Deși există directiva europeană care impune conducătorilor de trotinete și biciclete electrice să încheie o poliță RCA, în prezent nu există încă o transpunere a acesteia în legea română și nici vreun proiect legislativ public făcut în această materie, dar situația pare a fi pe cale de a se schimba în perioada imediat următoare.

Totuși, e bine de știut că în momentul de față și în contextul legislativ descris anterior, companiile de asigurare oferă utilizatorilor posibilitatea de a încheia  asigurări facultative de răspundere civilă (deci nu auto) a persoanelor fizice, pentru prejudicii produse terţilor, aplicabile și pentru conducătorii de trotinete sau biciclete electrice. Acest tip de asigurare acoperă daunele materiale și vătămările corporale cauzate de asigurat, inclusiv prin utilizarea bicicletelor sau trotinetelor electrice. Prețurile practicate actualmente pentru acest tip de asigurare variază între 30 și 79 de euro anual, arată avocatnet.ro.

În general, însă, conform informațiilor disponibile pe site-urile asigurătorilor, acest tip de asigurare nu acoperă pagubele produse propriului vehicul, daunele provocate cu intenție, cele provocate în afara pistelor pentru biciclete, cele cauzate în urma deplasării în scop comercial sau sub influența alcoolului ori narcoticelor.